Oldalak

Ads 200x100px

.

2012. május 2., szerda

Nehéz az élet, nehéz a helyzet

Amikor megszületik bennünk egy ötlet és ahhoz támogatást szeretnénk igénybe venni, meg kell felelnünk a jogosultsági kritériumoknak. Ma azzal szeretnélek megismertetni benneteket, hogy mit jelent, ha egy vállalkozás "nehéz helyzetben" van.

Nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak a 85/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet 8. számú mellékletében meghatározott vállalkozások minősülnek:
- az a társaság, amelynek a saját tőkéje a pályázat benyújtásakor rendelkezésre álló utolsó beszámoló adatai szerint, veszteség folytán nem éri el a jegyzett tőke felét,
- korlátolt felelősségi alapon működő társaság esetén törzstőkéjének több mint a fele nincs meg, és annak több mint egynegyede az előző 12 hónap során veszett el,
- olyan társaság esetén, ahol legalább egyes tagok korlátlan felelősséggel bírnak a társaság tartozása tekintetében, a társaság könyveiben kimutatott tőkének több mint a fele nincs meg, és annak több mint egynegyede az előző 12 hónap során veszett el,
- ha megfelel a kollektív fizetésképtelenségi eljárás külön jogszabályban foglalt kritériumainak,
- ha fizetésképtelenné vált, vagy külön jogszabály szerinti kollektív fizetésképtelenségi eljárást indítottak ellene.
az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III.22.) Korm. rendelet 6. §-ában meghatározott vállalkozás.

De mit jelent ez a gyakorlatban, hogy tudod ezt ellenőrizni a saját vállalkozásod esetében?
  1. vedd elő a legutolsó lezárt mérlegedet, vagy töltsd le innét: Éves beszámoló keresés
  2. a mérlegben keresd ki a "D. Saját tőke" és "I. Jegyzett tőke" sorokat
  3. ha a Saját tőke több, mint a Jegyzett tőke, akkor minden rendben, vállalkozásod nem minősül nehéz helyzetűnek, megfelelsz ennek a pályázati kritériumnak :)
  4. ha Kft.-d van, akkor a saját tőkének el kell érnie a törzstőke legkisebb mértékének felét, vagyis az 1.500 eFt-ot

Alapszabály azonban, hogy a saját tőke érje el Kft. esetében a 3.000 eFt-ot.

És ha nem éri el, mit lehet tenni?
Ha még nem készítetted el az előző évre vonatkozó beszámolót (amit május 31-ig kell leadni), akkor konzultálj a könyvelőddel és válasszátok ki közösen azt a lehetőséget, amit a céged még elbír. Pl.: céltartalék képzés, lekötött tartalék képzés.

A jogosultsági kritériumok ellenőrzését a következő napokon folytatjuk, kísérd figyelemmel az oldalt Te is, hogy céged pályázatképes lehessen.

Ha részletesebb információkat szeretnél az elérhető pályázatokról és céged pályázati képességéről, ajánlom figyelmedbe ezt a rövid kérdőívet: Pályázati Képesség Vizsgálat