Oldalak

Ads 200x100px

.

2012. július 26., csütörtök

Fekete/szürke foglalkoztatás

A pályázatok szempontjából is fontos kérdés a fekete/szürke foglalkoztatás, ami azt jelenti, hogy olyan munkavállalód van, akit nem jelentettél be, nem fizetsz utána járulékokat. Mindannyian tudjuk, hogy ez nagyon kockázatos, a pályázatok szempontjából pedig kiemelkedő jelentősége van.


Ugyanis, ha a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága megbírságolja a cégedet, az nem csak jelentős anyagi kárt jelent, hanem felkerül a céged egy nyilvános adatbázisba, melyet a pályázatok beadásakor a többi hatóság is figyelemmel kísér. A jelenleg hatályos törvények szerint 2 évig nem kaphat támogatást az a cég, aki szerepel ebben az adatbázisban!

A gyakorlati tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy nem csak 2 évig él a szabály... le lehet kerülni a listáról, de ezt külön kérvényezni kell, be kell bizonyítani, hogy megszüntetted a fekete foglakoztatást, de a továbbiakban is számíthatsz ellenőrzésekre, különösen, ha állami támogatást szeretnél igénybe venni.

Megéri kockáztatni? Szerintem NEM!

Így, ha most akarsz bejelenteni új munkavállalót, érdemes megkérdezni a helyi munkaügyi központot a kedvezmények lehetőségéről, vagy igénybe venni ezt az 50-70%-os támogatással rendelkező pályázatot: Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő képességének javítása. A pályázat célja, hogy legalább 1 fő részére munkahelyet teremts, bérek és járulék támogatást vehetsz igénybe, akár 70%-os támogatással, maximum 12 hónapra 10 millió forintos összegig.

Ugye, hogy ez már jobban hangzik?