Sáfrány: az agy és a szív fűszere

A sáfrányra elsősorban egzotikus fűszernövényként tekintünk, amely gyógyhatásának köszönhetően segítséget jelent az agy frissességének megőrzésében is. Mivel a fűszerkészítmény előállításához rendkívüli mennyiségű sáfrányvirágra van szükség, ezért igencsak borsos áron juthatunk megfelelő minőségű készítményhez.

A sáfrány rendkívüli dózisban tartalmaz tápanyagokat és fitonutrienseket, ezért fogyasztása csak rendkívül kis mennyiségben javasolt. Már egészen kis mennyiségben képes kifejteni a pozitív hatását, nagy mennyiségben azonban egészségügyi problémákat idézhet elő: akár hányás, heves szívverés és hangulatingadozás is jelentkezhet.

A sáfrány megfelelő mennyiségben fogyasztva kiváló hatást gyakorol az emésztésünkre. Képes csökkenteni a gyomorégés kellemetlen tüneteit, megelőzi a gázképződéssel járó kellemetlenségeket, emellett görcsoldó hatást is tulajdoníthatunk neki. Az emésztésünk segítése érdekében érdemes napi rendszerességgel fogyasztani sáfrányteát: egy bögre forró vízbe csupán egy csipetnyi sáfrányt szórjunk, amit édesítő nélkül vagy mézzel fogyasszunk.

A sáfrány nem csak az emésztőszervrendszerre van nyugtató hatással, hanem az idegeinkre is. Ha feszültnek érezzük magunkat vagy a stresszes hétköznapok miatt rosszul alszunk, nagyszerű szolgálatot tehet a sáfrányos tea vagy a sáfránnyal ízesített meleg tej.

A sáfrányban nagy számban megtalálható fitonutriensek segítenek a szem egészségének megvédésében, illetve védik az úgynevezett fotoreceptorokat. A szem egészségének védelme a sáfrány hatóanyagait tartalmazó készítmények szedésével biztosítható.

A sáfrány hatóanyagai jó hatással vannak az agy működésére, illetve a kognitív funkciókra még azok esetében is, akik időskori demenciában szenvednek. Jelenleg a sáfrányt övezi a legnagyobb bizalom, ezt a növényt kiáltják ki legtöbben a demencia esetleges gyógyítójaként.

A sáfrány rendkívül pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, ugyanis a benne megtalálható antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatóanyagok megakadályozzák az úgynevezett plakkok berakódását, megelőzve ezzel olyan betegségek kialakulását, mint az agyvérzés és a szívinfarktus.