Fogyás hasról – Lehetséges?

Akik túlsúllyal küzdenek, a leggyakrabban a hasra és csípőre rakódott zsírpárnákkal bajlódnak. De lehetséges-e célzottan a hasról fogyni? Mit kell tennünk, hogy a fogyás hasról is eredményes legyen?

A legtöbb túlsúlyos ember úgynevezett alma vagy körte alakkal rendelkezik. Az alma típus esetében az elhízás a test elülső részén képződik és érinti a hasat, mellet, karokat, a nyakat és az arcot is. Ezzel szemben a körte típusnál az elhízás a test alsó felén jelenik meg, leginkább a csípőkön, faron és a hason. Utóbbi esetében az elhízás gócpontja az alhas, ami esztétikailag nem túl szerencsés, különösen a hölgyeket érinti érzékenyen.

Ilyen esetekben a hasról fogyás lenne a tökéletes megoldás és a csodaszer, de az emberi szervezet nem így működik. Nem létezik olyan módszer (a sebészeti eljárásokat leszámítva), amivel egy bizonyos testrészről vagy testtájról tudnánk eltüntetni a felesleges testzsírt.

Emiatt a „fogyás hasról” csupán egy gyermekded kívánság; nincs lehetőségünk adott testrész lefogyasztására, viszont kalóriabevitel csökkentésével és a kalóriaégetés fokozásával eltüntethetjük a nem kívánatos testzsírokat. A táplálkozás tekintetében figyeljünk arra, hogy kevesebb zsírt és szénhidrátot vigyünk be, ezeket fehérjékkel, rostokkal és vitaminokkal pótoljuk.

A hasról fogyás tehát rendszeres mozgással, egészséges és mértékletes táplálkozással, valamint fegyelmezett életvitellel érhető el. Hasról fogyni nem lehetetlen, de nem lehet egyedüli cél.