A napozás veszélyei és tudnivalói

A napozás jótékony hatásai régóta ismertek; az ilyen módon hasznosítható d-vitamin fontos szerepet játszik a csontok erősítésében és az immunrendszer karbantartásában, ellenben mindenképpen fokozatosságra és mértékletességre van szükség.

A napozás veszélyeiről tulajdonképpen mindenki hallott, de ennek ellenére kevesen védekeznek megfelelően. A napozás veszélyei között a bőrrák tekinthető a legsúlyosabb következménynek, ami sajnos sok esetben végzetesnek bizonyul.

Egy súlyos napégésen némileg segítenek a gyulladáscsökkentő krémek, de a bőr károsodása sajnos nem fordítható vissza. Sokkal óvatosabbnak kellene lennünk, illetve be kellene tartanunk a fokozatosság elvét. A tavaszi napsütés még mérsékeltebb, így a leégés kockázata is kisebb, illetve lassabban következik be. Ellenben a kora nyári időszakban már komoly veszéllyel kell szembenézniük azoknak, akik bőre még teljesen fehér és nem védekeznek az UV sugárzás ellen.

Általános tévhit, hogy a szoláriumozás felkészíti a bőrt a napozásra. Ehelyett inkább válasszuk a délelőtti és a késő délutáni órákat a napozásra. 11 óra előtt, illetve 16 óra után a leégést okozó UVB sugárzás más sokkal alacsonyabb mértékű.

Minél fehérebb bőrszínnel rendelkezünk, annál nagyobb figyelmet követel a bőr naphoz szoktatása. Természetesen a fényvédő krémek használata ajánlott; minél fehérebb a bőrünk, annál nagyobb faktorszámmal. Kisgyermekek esetében 40-50 faktoros fényvédőre van szükség, hiszen az ő bőrük természetes védekezőképessége még nagyon gyenge.

Sportolók, aktív mozgást végzők esetében az izzadás lemoshatja a felvitt krémet, így azt gyakrabban kell pótolni. Odafigyelés ajánlott a strandolók részére is, ugyanis a vízfelületről vagy más fényes felületről visszaverődő sugarak is leégést okozhatnak.

Súlyos esetekben, legyen szó nagymértékű napégésről vagy napszúrásról, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.