Mit csináljunk a gyomorfájással?

A gyomorfájás sokak mindennapjait keseríti meg, pedig a megoldás talán kézenfekvőbb, mint azt a legtöbben gondolnák. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges életmód szerepét, melynek segítségével akár receptköteles gyógyszerek nélkül sikerülhet megszabadulni a problémától. A szakemberek gyomorfájás kapcsán a természetes gyógymódokat és alapanyagokat is javasolják, amelyek hatékonyságukat már számtalanszor bizonyították. Nézzük, mire érdemes odafigyelni azoknak, akik időnként, vagy rendszeresen gyomorbántalmakkal küzdenek!

Változatos, rendszeres étkezés minden nap

A rohanó élettempó, a rendszertelenség és a mindezekkel együtt járó stressz egyértelműen hatással van az emésztésre és annak egészségére. Érdemes legalább naponta ötszöri étkezést beiktatni még akkor is, ha elsőre talán úgy érezzük, erre sem időnk, sem energiánk. Minden csak döntés és szervezés kérdése, és az egésznek pozitív hozadéka lehet az is, hogy energikusabbá válhatunk, és a jobb koncentráló képesség is pozitívumként könyvelhető el.

Fókuszban a folyadékbevitel

Gondolt már arra, hogy talán nem fogyaszt elegendő folyadékot? Nem véletlen, hogy a szakemberek is hangsúlyozzák ezt, ugyanis a felnőtt emberi szervezet legalább 70 százaléka víz. Fizikai aktivitástól, testsúlytól és a környezet hőmérsékletétől függően változik a folyadékigény, de legalább húsz testsúly kilogrammonként egy litert érdemes fogyasztani. Gyomorfájás esetén a szódabikarbónás víz is csodát tehet, de a gyógyteák mellett is érdemes naponta letenni a voksot. Az alkohol és az energiaitalok viszont kerülendőek, hiszen csak tovább szárítják a szervezetet és a gyomorfájás panaszait biztosan súlyosbítják.

A természet patikája segít!

A gyógyteák a természet legjavával szolgálják az egészség helyreállítását, és így gyomorfájás kapcsán is kitűnő választásnak bizonyulnak. A nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kamilla, az emésztést elősegítő ánizs, vagy például a citromfű kifejezetten hasznosak, de a menta teával, a bazsalikommal és a korianderrel sem lőhetünk mellé. Miután a teafüvet leforráztuk, hagyjuk állni lefedve körülbelül tíz percig, mely idő alatt kioldódnak az értékes hatóanyagok. Érdemes a nap folyamán akár több csészével is elfogyasztani valamelyik gyógyteából.

Cukormentesség nem csak a vonzó külső érdekében

A cukrot tartalmazó élelmiszerek szép számmal megtalálhatóak az üzletek polcain, de a konyhában is még mindig sokan nyúlnak utána sütés-főzés kapcsán. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a túl sok cukor az egész szervezetre rossz hatással van, és nem csak a kialakuló felesleges kilók kapcsán. Akár gyomorfájás is lehet a vége annak, ha a süteményeket és csokoládékat vég nélkül majszoljuk.

Nem mindegy, mi kerül a tányérra!

Nem csak arra érdemes figyelmet fordítani, hogy milyen gyakran étkezünk, hanem arra is, hogy milyen ételek kerülnek a tányérra. A túlzott húsfogyasztás és az állati eredetű élelmiszerek helyett megéri gyakrabban a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz nyúlni. A többször étkezés már csak azért is lényeges, mert így nem terheljük meg egyszerre a gyomrot, és a késői vacsorákat is jó eséllyel elkerülhetjük. A levesek könnyű, folyadékban gazdag ételeknek számítanak, de hasonlóképpen ajánlottak a főzelékek is, például zabpehelyliszttel, vagy saját anyagukkal sűrítve.

A gyomorfájás nem leküzdhetetlen probléma, és ahelyett, hogy azonnal orvoshoz fordulnánk, megéri átgondolni, mit rontunk el a mindennapokban, és min lenne érdemes életmódunkat illetően változtatni.