Mitől töredezik a köröm?

A szép köröm az egészséggel kezdődik

A köröm töredezése nem csak esztétikai probléma, hanem jele lehet néhány megbetegedésnek is és hiánynak is. Ha a köröm töredezését tapasztaljuk, tartsunk be néhány alapvető ajánlást!

A köröm töredezésének oka a legtöbb esetben az A- és H-vitamin, a vas, a kalcium vagy a biotin hiánya, de súlyosabb esetben okozhatja pajzsmirigy megbetegedés is. Előbbiekre gyógyírt jelentenek a gyógyszertárakban kapható táplálékkiegészítő készítmények, pajzsmirigy megbetegedések esetén pedig orvosi segítségre van szükség.

A köröm egészségének megőrzése a helyes, vitaminban gazdag táplálkozással kezdődik, illetve lehetőség szerint kerülni kell a körömlakk és a lemosó használatát, amelyek jelentős mértékben károsítják a körmök egészségét.

A köröm hetente megközelítőleg 1 millimétert nő, ezáltal folytonosan megújuló körömtestről beszélhetünk. Ennek köszönhetően a köröm öngyógyító a kisebb mechanikai sérülésekkel szemben, viszont a betegséges tartós állapotot eredményezhetnek.

A különböző egészségügyi okokra vagy helytelen körömápolásra visszavezethető megbetegedések során a köröm szabadon álló részei felrostozódnak vagy barázdázódnak. Súlyos hiba ilyenkor a látszatkezelés; sokan körömlakkal rejtik el a szépséghibát ahelyett, hogy a probléma valódi okát szüntetnék meg, ráadásul a körömlakk és a használt lemosó tovább ronthatja a köröm állapotát.