Telephely pályázat

Az év elejétől új uniós fejlesztési ciklus kezdődött meg, és a pályázatok világában is új kihívásokra kell felkészülni. Ráadásul az operatív programok neve is módosult. Időközben a korábbi népszerű program a GINOP rövid ideig VINOP néven futott, viszont érdemes alaposan megnézni a kiírásokat, mivel most már GINOP Plusz néven kereshetőek a legfrissebb felhívások.

A vállalkozói pályázatok egy része még az elmúlt ciklusból sem futott ki teljesen, érdemes naprakésznek lenni a pályázatok világában. A népszerű pályázatok közé tartoznak a telephely pályázatok, amelyekre jellemzően a megnyitásuk pillanatától azonnal sokan startolnak rá. Az év elején nyílt meg az a népszerű pályázat, amely Pest megyei vállalkozások számára biztosít forrást eszközbeszerzésre és telephelyfejlesztésre. A telephely pályázat célja, hogy hosszú távon nőjön a mikro, kis-, és középvállalkozások versenyképessége, bővíthessék a szolgáltatásaik körét, és a meglévő telephelyüket felújíthassák.

Mi a helyzet akkor, ha a telephely egyben lakóingatlanul is szolgál?

Gyakori élethelyzet, hogy a cégtulajdonos telephelyén egy külön szinten, például az ingatlan tetőterében lakás is található. Ilyenkor felmerülhet a kérdés az ingatlantulajdonosban, hogy a telephely pályázat igénybe vehető-e akár bővítésre, vagy új helyiség, raktár kialakítására.

A pályázati kérelmet azok a cégek nyújthatják be, akiknek 100 százalékban a tulajdonában van az adott ingatlan. Jó tudni, hogy a hasonló népszerű pályázatok nagyon gyorsan betelnek, akár már az első napon is elfogyhat a rászánt keret. Ugyanakkor érdemes figyelemmel kísérni a pályázati híreket, mivel a támogatott tevékenységek igen széles körűek, de a felhívás gyakran külön kezeli a kis és nagyléptékű támogatási igényekre vonatkozó beruházásokat. Jó hír, hogy mindkét csoportban megvalósítható akár új épületépítés, vagy már a meglévő épület bővítése. A felújítás illetve az átalakítás viszont csak kisléptékű beruházásként finanszírozható.