Aloe vera: Csodaszer?

Az utóbbi évek egyik legtöbbször emlegetett gyógyhatású növénye az aloe vera. Sokan már-már csodaszernek bélyegezték, másokat épp ez a népszerűség szkeptikussá tette a növény valódi gyógyhatásával szemben. Az azonban biztos, hogy az aloe verát érdemes jobban megismerni annak érdekében, hogy a használata mellett dönthessünk vagy épp elutasítsuk azt.

Érdemes tudni, hogy az aloe növénycsalád legtöbb tagja egyáltalán nem sorolható a gyógynövények sorába, hiszen egyedül az aloe vera névre keresztelt tag rendelkezik ilyen hatással. A szépen csengő név és az egzotikus megjelenés alkalmassá tette arra, hogy a kozmetikai ipar egyik leginkább felkapott szereplőjévé válhasson.
Az aloe vera sikerét növeli, hogy a legkülönfélébb gyógyhatású készítmények hatóanyagát biztosítja, legyen szó belső vagy külső alkalmazásról; találkozhatunk vele krémek, kenőcsök, kapszulák vagy akár üdítőitalok hatóanyagaként.

Mint minden gyógyhatású növény esetében, az aloe vera használata is jelentős múltra tekint vissza. A termővidékeken élő emberek elsősorban bőrsérülések és égési felületek gyógyítása során alkalmazták a húsos levelekből kinyert vízszerű nedvet. Mivel az ilyen jellegű kezelés jelentős mértékben felgyorsította a gyógyulás folyamatát, ezért az aloe vera fontos csodaszerként került a köztudatba.

Az aloe vera legfőbb hatóanyagát az uronsav biztosítja, de emellett rengeteg más vitamin és ásványi anyag segíti a növény gyógyhatását. Az aminosavak mellett jelentős mértékben tartalmaz szalicilsavat is. A növény enzintartalma elsősorban a külső alkalmazás esetén fejtheti ki hatását; mivel az enzimek proteintermészetű anyagok, ilyen módon ezek a hatóanyagok a gyomorba jutva nagyrészt megsemmisülnek vagy más módon hasznosulnak. Nem véletlen tehát, hogy az aloe vera esetében a külső használat elterjedtebb.

A növény a sejtek anyagcseréjének segítése által igazi bőrfiatalító hatással bír, ami indokolja a külsőleg alkalmazható aloe vera készítmények elterjedését. Emellett hozzájárul a különböző bőrbetegségek és allergiás reakciók csökkentéséhez, illetve gyógyításához. Tisztító hatása mellett sokszor méregtelenítő csodaszerként is szokták emlegetni, amit részben az aminosavak jelenlétének tudhatunk be.

Az aloe verával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ami részben annak tudható be, hogy a piacon jelen vannak azok a gyenge minőségű készítmények, amelyek nagyon kis mennyiségben tartalmazzák a növény hatóanyagait. Ezért érdemes megbízható márkát, illetve minőségi bio termékeket választani. Nem véletlen, hogy rengeteg szakember támogatja és javasolja az aloe vera hatóanyagokat tartalmazó készítmények használatát.