Oldalak

Ads 200x100px

.

2012. március 23., péntek

Chipsadó és támogatás egyszerre?

Ma reggel beléptem a Facebook-ra és szembe találkoztam egy Új Széchenyi Terves tájékoztató tábla fotójával, ami azt hirdeti, hogy McDonald's-ok GOP-A pályázatból nyertek több, mint 3 millió forintot. Természetesen többen nem tetszésüket és ellenérzésüket fejezték ki ezzel kapcsolatban, hogy hogyan is férhet meg a chipsadó és a támogatás egyszerre.

Azt gondolom, hogy ezt a két dolgot el kell különítenünk egymástól! Nem védeni, de nem is támadni akarom ezt a helyzetet, a tisztánlátás érdekében mégis szót érdemel.

A GOP-A támogatást mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, melyek magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkeznek, legalább 2 éve működnek és az elmúlt évben legalább 1 alkalmazottjuk volt. Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel a cég, akkor nincs mérlegelési jog, megkaphatja a támogatást. Pont ezért automatikus a pályázat, hogy ha a checklisten szereplő elvárásoknak megfelelsz, akkor támogatnak. Azt gondolom, hogy sokkal nagyobb felháborodás lenne és a rendszer átláthatatlanságához vezetne, ha bizonyos szubjektív kritériumok alapján egy-egy céget nem támogatnának. Gondolj csak bele, ha azt mondják, hogy a kék zoknikat gyártó cégeket kizárjuk a támogatási rendszerből, mert nem tetszik a színe. Ugye milyen felháborító lenne? Mégis kinek nem tetszik ez a szín és miért pont a kék, miért nem a rózsaszín? Na, erről beszélek...

Azt is fontos tudni, hogy a GOP-A pályázat az EU Regionális Fejlesztési Alapjából kerül finanszírozásra, a chipsadó pedig a magyar költségvetésbe folyik be, tehát megint két, egymástól elkülöníthető témáról beszélünk. Pontosan ezért nem lehet ráhúzni, hogy "egyik zsebből a másikba teszik a pénzt".

Ti mit gondoltok erről?

Kép itt: ÚSZT támogatás