Oldalak

Ads 200x100px

.

2015. november 18., szerda

Jövőre csaknem egymilliárd forintra pályázhatnak a nemzetiségek


Jövőre csaknem egymilliárd forintos pályázati forrás jut a magyarországi nemzetiségek kultúrájának, nemzeti identitásának megőrzésére - jelentették be szerdán Budapesten, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a VII. kerületi Rózsák terén működő intézményben elmondta: a kormány 2010 óta kiemelt kötelezettségének tekinti a Magyarországon élő 13 nemzetiség támogatását, folyamatosan erősítették az együttműködést, az Országgyűlésben létrehozták a nemzetiségi szószólói rendszert.

Az államtitkár szerint mindez azért is fontos, mert úgy vélik: ha Magyarország jó nemzetiségi politikát folytat, és lehetőségei szerint anyagilag is támogatja a Magyarországon élő nemzetiségeket, az a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar életére pozitív hatással lehet.

Soltész Miklós szerint napjainkban a migrációs válság nyomán Európa kulturális helyzete, vallási identitása is teljes egészében megváltozhat. Ezért - mondta - kiemelten fontos, hogy az itt élő nemzetiségek még erősebbé tegyék együttműködésüket.

Kiemelte, hogy a kormány hat év alatt nagyjából a 2,5-szeresére emelte azoknak a pályázati forrásoknak a keretét, amelyek a nemzetiségeknek az anyanyelv, a kultúra és a hit megőrzése érdekében tett erőfeszítéseit segítik. Idén 5,9 milliárd forintos, jövőre már 8 milliárd forintos összegre pályázhatnak a nemzetiségi civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, amelyek az elnyert összeget kulturális kezdeményezéseikhez, a nemzetiségi oktatáshoz kapcsolódó anyanyelvi és népismereti táborok szervezéséhez, pedagógusaik anyaországi továbbképzéséhez használhatják fel.

Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: az összesen 945 millió forintos támogatási keretre négy kategóriában lehet pályázni. A pályázatok beadási határideje 2016. január 10. A kiírások elérhetők a www.emet.gov.hu oldalon - tette hozzá.

Nemzetiségi civil szervezetek működési támogatására és nemzetiségi kulturális kezdeményezések támogatására egyaránt 330-330 millió forintos keretre lehet pályázni. A Magyarországon és az anyaországban megvalósuló táborok támogatására 270 millió forintos, az anyaországok közreműködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására 15 millió forintos keret jut - közölte Fülöp Attila.

Lásztity Jovánka, a szerb tanítási nyelvű iskola vezetője azt mondta: a bejelentés számukra is komoly lehetőségeket jelent. Hozzátette, hogy az intézményükbe járó diákok a kormány által több éve elindított nemzetiségi projekt előnyeit is "hatványozottan élvezik".

Forrás: kormany.hu

Üdvözlettel:
Baksa Eszter, az Ön pályázatírója