Napraforgó: F-vitamin és sebkezelő

A napraforgó az egyik legkönnyebben beszerezhető gyógynövény

A napraforgót senkinek sem kell bemutatni; egyike a legismertebb ipari növényeknek, amelyet elsősorban olajos magváért termesztenek. Nagyméretű, élénksárga vagy napsárga karimavirágáról könnyedén felismerhető. Takarmánynövényként, gyógynövényként és dísznövényként is használatos.

A napraforgó virágszirmait és olajos magvát egyaránt használják a gyógyászatban. A sárga virágszirmok jelentős mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat, karotinoidokat, szaponinokat, cserzőanyagot, kolint, A-provitamint és többféle ásványi anyagokat. Az olajos magvakban pedig értékes tápanyagok és F-vitamin található.

Belső használata

A napraforgónak már jelentős szerep jutott az elődeink gyógyászatában is; elsősorban lázcsillapításra használták, de emésztési problémák esetén is segítséget nyújthat, miközben étvágyjavító hatással rendelkezik.

Az olajos magvak jelentős mennyiségben tartalmaznak F-vitamint, amely hozzájárul az érfalakon kialakuló plakkok letisztításához. Emellett segítséget jelenthet a magas vérnyomás csökkentésében.

Külső használata

A napraforgó külső használata a népgyógyászatban és a modern gyógyszeriparban is jelentős szerephez jut. Elsősorban nehezen gyógyuló vagy gennyes sebek kezelésére alkalmazható sikeresen. A virágzatából készített tea eleink egyik legfőbb gyógyhatású borogatása volt.